pondelok 8. apríla 2013


       Také bežné problémy nás vs. problémy moslimských žien...

        Blíži sa konečne teplé obdobie . Každý akosi začína podvedome riešiť svoj vzhľad. Každú z nás niečo trápi , či už je to celulitída  alebo nejaká iná chybička krásy . Sme ženy , a nech už sme, aké sme , tak každá chceme vyzerať pekne a príťažlivo. Azda sa nebudeme cez leto zahaľovať od hlavy po päty .. Alebo  ?



          Áno, sú aj ženy  , ktoré z ich hľadiska tie naše problémy nanešťastie neriešia. Veď na čo by ich riešili , keď podľa ich náboženstva sa musia zahaľovať. Nakupovanie kadejakej dekoratívnej kozmetiky pre nich nie je taká zábava ako pre nás , keďže oni sa do spoločnosti nesmú maľovať ani nijako skrášľovať.
 Či je leto a či zima chodia zahalené . Povedzme si na rovinu , vedela by si hociktorá z nás predstaviť , že by chodila celé leto zahalená , to si radšej povieme  “ veď kašľať na to ako vyzerám „.  My sa stále chceme páčiť , no ženy vychovávané a žijúce v duchu moslimských tradícii, podľa mňa, tento cit  časom strácajú .

         A čo tak naše bežné nakupovanie, príjemná činnosť však ? No pre moslimky ani nie , keďže na nákup a všeobecne von, smú chodiť jedine v spoločnosti svojho manžela alebo iného muža z rodiny .Nuž tak nenakupujú , veď to už nejako prežijú , no nie  ? Nakupovanie je však malichernosť , keďže žena sama nesmie ísť ani len na úrad , je tam vnímaná ako niečo , čo bolo mužovi dané na to aby mu slúžilo a zároveň muža nikde nebude hodné .

        Možno si poviete , že to je len to ortodoxné hľadisko na moslimskú vieru a kultúru. Samozrejme, nefunguje to tak v každej domácnosti . ALE my „kresťania“ si svoje tradície často takto neceníme , pre moslimov sú však tieto ich zvyky späté s vierou a zákonom . Vyrastali takto a nepríde im to nijako zvláštne.

       Doba sa modernizuje a aj do moslimských krajín prichádza na prvý pohľad emancipácia žien . Poviete si, tak sa jednoducho zmení aj zmýšľanie celých rodín a ženy sa už nebudú musieť zahaľovať . Ak by aj takáto situácia náhodou nastala , tak v krajinách blízkeho východu jestvuje niečo  také ako mravnostná polícia. Ak uvidí ženu , ktorá sa na ulici neprimerane odhaľuje , teda na naše pomery je normálne oblečená , tak jej hrozí buď vysoká pokuta alebo  trest .

       Azda jedna z najohavnejších vecí je ženská obriezka.  Sám Alah si praje , aby ženy chodili zahalené a tak chránili svoju čistotu. Práve na dôkaz čistoty podstupujú  ženy  aj ženskú obriezku .  Predstavuje odstránenie časti alebo celých vonkajších genitálií nesterilnými nástrojmi. Často doma susedami vykonávané obrady spôsobujú okrem cieleného znecitlivenia pohlavných orgánov  tiež ich degeneráciu a nebezpečné zápaly s nepredstaviteľnými bolesťami. No v takomto prípade asi ťažko hovoriť iba o fyzickej bolesti.

       Mne pri niektorých faktoch prechádzal mráz po chrbte a viem , že keď v najbližšej dobe budem zo sebou nespokojná , tak si spomeniem , čo všetko prežívajú tieto ženy . Nech už každá z nás vyzerá akokoľvek , všetky môžeme byť vďačné aj za  podľa nás už samozrejmú  vec , teda slobodné myslenie a voľbu toho , čo samy chceme.. Naše rozhodnutia či iné impulzívne činy nie sú síce vždy najlepšie , no aspoň máme možnosť  ich spraviť a nie žiť s vedomím , že muž je mojim tieňom , aj keď on môže mať kŕdeľ mileniek.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára